Home  /  Blog  /  Laat uw werknemers veilig telewerken in 3 stappen

Laat uw werknemers veilig telewerken in 3 stappen

Thuiswerken is in deze tijden de norm. Als werkgever moet u echter met een aantal zaken rekening houden om er zeker van te zijn dat uw werknemers op dezelfde manier kunnen werken zoals ze dat op kantoor doen. Daarom staan wij u bij met een aantal aandachtspunten.

1. Zorg voor een VPN-verbinding voor uw werknemers

Om uw zaak zo goed mogelijk draaiende te houden is het natuurlijk niet alleen belangrijk dat uw werknemers van thuis uit aan het werk kunnen blijven , maar ook dat ze nog steeds toegang krijgen tot dezelfde gegevens en programma's als op kantoor. Om uw bedrijfsgegevens te beschermen en veilig telewerken mogelijk te maken, is het dus van cruciaal belang dat werknemers enkel via een beveiligde VPN-verbinding toegang krijgen tot het bedrijfsnetwerk. Zo vermijdt u dat onbekenden zich toegang verschaffen tot uw bedrijfsgegevens.

2. Zorg voor goed geïnformeerd personeel

Hoewel het beveiligen van uw netwerk, gegevens en toestellen een stap in de goede richting is, kan slecht geïnformeerd personeel de vele veiligheidsmaatregelen volledig teniet doen. Het is immers heel moeilijk om u te behoeden voor gevaar, als u niet weet wat dat gevaar inhoudt. De belangrijkste tip die we u dus kunnen geven: informeer uw personeel. Maak hen bewust van de online gevaren en risico's en laat hen weten waar ze terecht kunnen indien er toch iets fout gaat. Maak dus samen met uw IT-partner of -afdeling een duidelijk beleid over het gebruik van bedrijfstoestellen en netwerken en breng uw werknemers hiervan op de hoogte. Zo kan u bijvoorbeeld volgende zaken in een handleiding plaatsen: 

  • Alle bedrijfstoestellen moeten met een sterk wachtwoord beveiligd worden (8 tekens, 1 cijfer, 1 leesteken, …);
  • Laat toestellen nooit achter in een wagen of onbeveiligde omgeving; 
  • Installeer op bedrijfstoestellen geen programma's die een potentieel gevaar kunnen vormen; 

3. Communiceer veilig

Aangezien iedereen nu van thuis uit werkt, is communiceren iets omslachtiger dan voorheen. Simpele vragen worden niet meer gesteld of resulteren in eindeloos email verkeer. De huidige technologie laat bedrijven toe in te zetten op programma's die de communicatie zowel sneller als persoonlijker maken, zoals Lifesize videoconferencing, Microsoft Teams en vele andere.

Dit zijn systemen die specifiek voor bedrijven ontwikkeld werden en dus ook veilig zijn om te gebruiken. Kies als bedrijf een aantal systemen uit, installeer deze reeds op de toestellen van uw werknemers en leer hen ermee werken. Zo voorkomt u dat er gebruik gemaakt wordt van verschillende en potentieel onveilige programma's.

Indien uw bedrijf wat hulp kan gebruiken bij het opzetten van VPN-verbindingen, organiseren van trainingen of u advies wil over een veilig videoconferentiesysteem, aarzel dan niet om ons te contacteren via info@exemplis.be of (+32) 2 213 99 95.

Address

Exemplis bvba
Steenweg op Aalst 174
9620 Zottegem
Belgium

Contact sales

(+32) 2 213 99 95
info@exemplis.be

Helpdesk

Email our helpdesk

Company data

TAX: BE 0469.679.047

IBAN: BE75 0013 8683 3551
BIC: GEBABEBB