Home  /  Blog  /  4 tips voor veilig telewerken

4 tips voor veilig telewerken

U bent waarschijnlijk een van de vele werknemers die dezer dagen thuis achter de computer zit. Heeft u er al eens bij stilgestaan dat er een aantal zaken zijn waarmee u best rekening houdt als u van thuis uit werkt?

1. Beveilig uw thuisnetwerk

Wanneer u thuis werkt, zal u hoogstwaarschijnlijk connecteren met een wifinetwerk. Zorg er in de eerste plaats voor dat u verbinding maakt met uw eigen privénetwerk en niet met een openbaar netwerk, die zijn namelijk makkelijk te infiltreren door buitenstaanders. Verzeker er u dus ook steeds van dat uw thuisnetwerk voldoende beveiligd is. Bent u zelf niet echt thuis in dat soort zaken? Raadpleeg dan zeker de IT-partner of -afdeling van uw bedrijf, zij kunnen u daarmee vast verder helpen.

2. Pas op met sociale media

Op het werk zal u niet snel uw telefoon bovenhalen om een post te maken op social media, maar wanneer u thuis werkt gebeurt dat misschien wel sneller. We hebben ze de voorbije dagen allemaal wel zien passeren: de foto's van computerschermen naast dampende koffies of mooie huisdieren. Hoewel de meeste mensen hier geen kwaad in zien, moet er toch met enige voorzichtigheid worden omgesprongen met dat type foto's. Uw focus ligt waarschijnlijk op die schattige kat naast het scherm, maar sommigen hebben meer interesse in wat er op het computerscherm staat. Zo is er misschien interne info zichtbaar of een fiche met klantengegevens. Zonder het zelf te beseffen gooit u misschien heel wat vertrouwelijke info te grabbel. Beter voorkomen dan genezen, laat die schermfoto's dus achterwege en zet enkel je koffie of kat in de kijker.

3. Wees aandachtig voor phishing

In tijden van rampen zijn er altijd mensen die zoeken naar een manier om de situatie uit te buiten en dat is ook nu wederom het geval. Er zijn al heel wat meldingen gemaakt door mensen die phishing mails over het coronavirus ontvingen. Cybercriminelen maken gretig gebruik van de onrust die er heerst en van de nieuwsgierigheid van de mensen. Vertrouw dus geen e-mails die van onbekende bronnen komen en klik zeker niet op linken in mails die u niet vertrouwt. U mag van dergelijke mails ook steeds melding maken aan de IT-dienst van uw organisatie, zo kunnen zij eventueel de beveiliging nog wat opschroeven.

4. Installeer updates

Om ervoor te zorgen dat al uw apparaten steeds voldoende beveiligd zijn, is het van cruciaal belang om steeds de voorgestelde updates uit te voeren. Het lijkt misschien niet altijd nodig of dringend, maar dat is het zeker wel. In de meeste updates die u ontvangt, zowel op uw computer als gsm, zitten er aanpassingen op vlak van beveiliging. Dit geldt zowel voor besturingssystemen zoals Windows en iOS, maar ook voor de apps die op uw telefoon staan. Door regelmatig updates uit te voeren, kan u heel wat bedreigingen steeds een stap voor blijven.

Indien u nog wat hulp kan gebruiken, ga dan zeker ten rade bij de IT-afdeling van je bedrijf of contacteer ons via info@exemplis.be of (+32) 2 213 99 95.

Address

Exemplis bvba
Steenweg op Aalst 174
9620 Zottegem
Belgium

Contact sales

(+32) 2 213 99 95
info@exemplis.be

Helpdesk

Email our helpdesk

Company data

TAX: BE 0469.679.047

IBAN: BE75 0013 8683 3551
BIC: GEBABEBB